fbpx

Ce este PRINCE2 ?

PRINCE2® - certificare internationala si project management de succes

Ce insemana PRINCE2?

PRINCE = PRoject IN Controled Environment.

PRINCE2 este o metodologie de proiect originara in UK, dar care se utilizeaza peste tot in lume. Structura, continutul  si examenele de certificare sunt gestionate de Axelos si PeopleCert


Obiectivul oricarui Project Manager este de a avea cat mai multe proiecte de succes in portofoliul sau! Definitia unui proiect de succes depinde de prioritatea de business pe care Sponsorul / Business Owner-ul o da proiectului, insa toti managerii de proiect urmaresc sa livreze la timp si cu respectarea bugetului, specificatiile agreate.


PRINCE2 va ofera o metodologie consistenta de management de proiect (principii, procese, roluri si responsabilitati, template-uri de documente etc) pentru a avea un mai bun control asupra proiectelor!

PRINCE2 este o metoda de project management care va indruma prin etapele ciclului de viata proiect, aducand structura efortului de management de proiect si un limbaj comun in proiect dar si in organizatie. Metoda este axata pe a-l ghida pe un project manager cum sa-si gestioneze proiectele fiind in acelasi timp prescriptiva (pentru un mai bun control) insa suficient de flexibila pentru a permite adaptarea la contextul specific, unic al proiectului respectiv.


PRINCE2 inglobeaza experienta practicienilor in managementul de proiect din intreaga lume, din toate industriile fiind dovedit in timp ca este o metoda generica folosit cu succes in orice domeniu, indiferent de dimensiune sau complexitate!

  • certificarile PRINCE2 de management de proiect sunt recunoscute international
  • aplicabila in orice industrie, nivel de complexitate, expunere la risc, echipa necesara
  • potrivita atat in abordarile waterfall cat si agile

Certificarile de management de proiect PRINCE2 Foundation si PRINCE2 Practitioner

Schema de certificare de project management PRINCE2 

Schema de certificare PRINCE2 consta in doua niveluri de certificare: 

  1. PRINCE2 Foundation
  2. PRINCE2 Practitioner

Certificarile PRINCE2 Foundation sau Practitioner, se obtin in cadrul trainingurilor de PRINCE2. 

Trainingul de PRINCE2 Foundation dureaza 3 zile si la sfarsitul ultimei zile de training se da examenul de certificare Foundation.

Daca se opteza si pentru certificarea PRINCE2 Practioner, trainingul mai continua cu inca o zi de training, unde se fac exercitii pregatitorare pentru examenul de certificare Practitioner. Asadar, poti obtine certificarea de PRINCE2 Practitioner in a 5 a zi de training PRINCE2 Foundation & Practioner.

 

Informatiile care se vor testa sunt din manualul oficial „Managing Successful Projects with PRINCE2”, singura bibliografie necesara pentru aceste certificari.

 

1. Certificarea de project management – PRINCE2 Foundation

  • Examenul testeaza cunostintele de baza din metoda PRINCE2
  • Certificarea atesta ca ati asimilat conceptele minim necesare pentru utilizarea corecta a metodei in proiectele reale
  • Obtinerea certificarii Foundation este o conditie obligatorie pentru nivelul urmator, certificarea Practitioner
  • Certificarea Foundation este pentru toata viata, nu trebuie reinnoita
  • Despre examenul Foundation:
    • closed book / online cu proctor de la Peoplecert
    • 60 intrebari tip grila / o singura optiune de raspuns este corecta
    • min 33 de intrebari trebuie sa fie corecte (55%)
    • durata examen: 1h 15 min (pentru cei care nu sunt vorbitori nativi de limba engleza)

2. Certificarea de project management  – PRINCE2 Practitioner

  • Examenul testeaza intelegerea metodei la nivel de detaliu in scopul aplicarii acesteia in proiecte reale. Examenul are la baza un scenariu de proiect aplicabil pentru toate intrebarile.
  • Certificarea atesta capabilitatea de a pune in practica metoda PRINCE2 si de a o ajusta (tailoring) la contextul specific al unui proiect, tinand cont de tip, complexitate, dimensiune, expunere la risk, capacitatea si capabilitatea echipei, stakeholderi, constrangeri legislative sau contractuale
  • Certificarea Practitioner trebuie reinnoita la fiecare 3 ani
  • Despre examenul Practitioner:
    • open book / online cu proctor de la Peoplecert
    • 68 intrebari tip grila / o singura optiune de raspuns este corecta
    • min 38 de intrebari trebuie sa fie corecte (55%)
    • durata examen: 3h 10 min (pentru cei care nu sunt vorbitori nativi de limba engleza)

Cum se obtine certificarea de project management PRINCE2 – examenul online cu proctor de la Peoplecert

Peoplecert este institutul de examinare (EI – Examination Institute) autorizat pentru sustinerea examenelor de certificare PRINCE2.

In perioada pandemica, examenele se sustin numai online, cu un proctor (o persoana desemnata de catre Peoplecert care va va monitoriza permanent pe parcursul examenului). 

De aceea este nevoie sa aveti camera video si microfonul deschis in timpul examenului si orice intrebare / neclaritate aveti o discutati cu aceasta persoana.

Planificarea examenului se face in baza unui voucher pe care il veti primi odata cu inscrierea la curs si care este valabil 1 an de zile.

PRINCE2 Digital Badges

La obtinerea certificarilor de project management PRINCE2 se vor genera badge-urile digitale pe care le puteti posta pe orice social media: Facebook, LinkedIn, etc

Digital badges sunt embleme care arata nivelul de certificare de project management pe care l-ai atins.  Acestea sunt utilizate de HR sa valideze daca o persona are o certificare valida de management de proiect si poate fi un element diferentiator la angajare.

PRINCE2® Foundation digital badge

Digital Badge certificare project management PRINCE2 FOUNDATION

Emblema digitala pentru certificarea PRINCE2® Foundation demonstreaza ca persoana respectiva are cunostintele fundamentale despre metodologia PRINCE2 si poate face parte cu succes din echipa de project management a oricarui proiect, putand prelua orice rol din PRINCE2. Certificarea atesta ca informatiile de baza despre PRINCE2 sunt asimilate si confirma ca persoana care are acest digital badge le poate aplica in proiectele organizatiei, contribuind la atingerea obiectivelor strategice. 

PRINCE2® Practitioner digital badge

Digital Badge certificare project management PRINCE2 Practitioner

Emblema digitala pentru certificarea PRINCE2® Practitioner demonstreaza ca persoana are o intelegere profunda privind aplicarea metodei in practica, adaptarea PRINCE2 la orice context de proiect, controlul proiectului catre atingerea targeturilor de performanta: timp, costuri, resurse, scope, riscuri si beneficii precum si capabilitatea de a intelege contextul de business al organizatiei si modalitatea prin care proiectul poate genera beneficiile necesare in functie de strategia urmarita.

Cine poate folosi metoda PRINCE2

Cine poate folosi metoda PRINCE2? Oricine!
 

PRINCE2 este o metoda ce poate fi folosita in orice context de proiect, de catre:

  • Manageri de proiect la inceput de cariera, care doresc sa invete despre managementul de proiect in general și despre metoda PRINCE2 in special si sa aplice o metoda verificata deja in practica
  • Project Manageri experimentati care doresc sa afle si sa aplice metoda PRINCE2
  • Persoanele certificate deja PRINCE2 Practitioner si care aplica metoda in proiectele curente
  • Organizatii care au decis sa adopte metoda PRINCE2 ca procedura de project management pentru toate proiectele lor

Beneficiile utilizarii metodologiei de project management PRINCE2

Beneficiile utilizarii PRINCE2
  • Aplicarea unui mod de lucru care s-a dovedit deja a fi o colectie de bune practici in domeniul de project management
  • Indrumarea pas cu pas in managementul proiectului pentru definirea si controlul targeturilor de performanta pe proiect: timp, bani, specificatii, calitate, riscuri si beneficii
  • Aplicarea in orice domeniu / industrie, fiind generica, focusata pe managementul de proiect si nu pe aspectele tehnice / specializate
  • Confirmarea permanenta ca proiectul este viabil si continua sa aduca valoarea de business estimata in Business Case-ul care a stat la baza autorizarii acestuia
  • Utilizarea unui vocabular comun cu toti stakeholderii, metoda fiind aplicata peste tot in lume folosind aceeasi structura si aceleasi reguli
  • Stabilirea cu claritate a rolurilor si responsabilitatilor din echipa de proiect, cine / ce face / cu ce document / in ce proces / la ce moment de timp
  • Certificari de project management cu PRINCE2, cu recunoastere internationala obtinute numai de la firme autorizate in acest sens si care aplica peste tot in lume aceeasi procedura de certificare
  • Lucreaza cu DevOps, Lean si Agile

 

Cele 7 principii din proiectul PRINCE2

PRINCE2 principii project managementPRINCE2 se bazeaza pe utilizarea a 7 principii care se aplica obligatoriu in orice proiect. Aceasta regula este importanta pentru a ne asigura ca proiectul este aliniat la metoda PRINCE2 si avem astfel confirmarea privind respectarea premizelor pentru a avea un proiect de succes. Daca un proiect nu aplica toate aceste 7 principii nu se poate spune ca urmareste corect implementarea metodei PRINCE2. 

  1. Justificarea permanenta a valorii de business (Continued Business Justification): Proiectul este mijlocul prin care organizatia isi poate adresa diferite situatii de business (probleme, oportunitati, etc). De aceea, metoda PRINCE2 foloseste documentul Business Case pentru a demonstra ca proiectul este justificat, ca adreseaza o nevoie de business existenta si ca rezultatul proiectului, prin utilizarea sa de catre beneficiarii interni/exteri va genera beneficii pentru organizatie. In cazul in care Business Case-ul nu mai demostreaza ca proiectul este o investitie atractiva, acesta ar trebui oprit iar decizia de oprire este una benefica pentru organizatie in acest caz.
  2. Invatam din experientele anterioare (Learn From Experience): Fiecare proiect va avea un registru (lessons log) pentru colectarea in timp real a experientelor acumulate in timpul derularii proiectului. De asemenea, proiectul curent va invata din experientele proiectelor anterioare similare pentru a evita sa repetam greselile sau sa reinventam roata. Experientele din proiect devin lectii invatate daca duc la schimbari in modul de organizare / planificare / derulare proiecte viitoare. Altfel, ele raman doar lectii identificate din care nu am invatat nimic.   
  3. Roluri si Responsabilitati definite (Defined Roles and Responsibilities): Metoda PRINCE2 2 defineste clar rolurile din echipa de project management a unui proiect. Rolurile pot fi preluate de persoane diferite sau pot fi combinate cu conditia sa nu genereze conflict de interese. Rolurile din PRINCE2 sunt structurate pe 4 niveluri de management: corporate / program management, Project Board, Project Manager si Team Manager. Project Board-ul proiectului PRINCE2 va reprezenta cele 3 categorii principale de stakeholderi: business, utilizatori (user), furnizori interni/externi (supplier)  
  4. Stabilirea etapelor de project management (Manage by Stages): Proiectul PRINCE2 foloseste conceptele de plan de proiect care este high-level (project plan) si plan de etapa care este detaliat (stage plan). Trecerea de la o etapa la alta se face numai in situatia in care Project Board a aprobat planul detaliat pentru etapa urmatoare. Project Board va decide continuarea proiectului etapa dupa etapa dupa ce, in prealabil, a analizat documentele actualizate privind etapa curenta (business case, project plan, risk / issue register etc) si planul detaliat pentru etapa urmatoare. 
  5. Managementul prin Exceptie (Manage by Exception): Proiectul PRINCE2  se bazeaza pe delegarea responsabilitatilor pe verticala, de la un nivel de management la altul, in limita tolerantelor definite si comunicate pentru fiecare constragere: timp, bani, calitate, riscuri, scope si beneficii. In cazul in care nivelul de management respectiv nu mai poate respecta tolerantele date, atunci va ridica o exceptie catre nivelul de management superior si va astepta decizia cum sa procedeze mai departe. Acest principiu da autonomie si flexibilitate fiecarui nivel de management in a se organiza si a lua decizii in limite stabilite de la inceput. Astfel, fiecare nivel de management se va implica eficient in proiect si va aloca timpul si efortul potrivit acestuia.
  6. Definire livrabile (Focus on Products): Proiectul PRINCE2 stabileste abordarea de orientare pe rezultat (product-oriented / deliverable oriented) ceea ce inseamna ca se va incepe obligatoriu cu definirea rezultatelor asteptate in proiect (livrabile/produse) impreuna cu criteriile de acceptanta/calitate si numai dupa aceea se vor face estimarile de durate, efort, costuri, resurse, competente necesare si calculul de expunere la risk. 
  7. Adaptarea metodei PRINCE2 la contextul proiectului (Tailor to Suit Project Environment): Metodologia PRINCE2 nu trebuie aplicat robotic! Acest principiu sustine ideea de ajustare a metodei in functie de contextul specific al proiectului: cultura organizationala, constrangeri externe legislative, dimensiunea proiectului, importanta strategica a acestuia, nivelul de complexitate, capabilitatea echipei de proiect si gradul de toleranta la risc. Astfel, metoda PRINCE2 permite stabilirea unui mod de aplicare care sa nu implice o birocratie coplesitoare pastrand insa controlul asupra proiectului fara a creste expunerea la risc.

Va place articolul?

Share on Facebook
Share on Linkdin