fbpx

Introducere in metodologia Agile Unified Process (AUP)

Agile Unified Process (AUP) - Ce este?

 Agile Unified Process (AUP) este o metoda de dezvoltare aplicatii software. Aceasta metodologie de proiect  este un hibrid intre waterfall si metodele agile, de tip SCRUM sau XP.

Aici se folosesc diverse tehnici Agile care includ test driven development (TDD),  Agile Model Driven Development (AMDD), agile change management si database refactoring pentru a creste productivitatea si calitatea solutilor software.

Ciclul de viata al unui proiect de dezvoltare software cu AUP

Metodologia Agile Unified Process are faze de proiect si in unele faze de proiect folosim iteratii. 

ciclul de viata Agile UP

Fazele de proiect cu Agile Unified Process (AUP)

Fazele sunt parcurse secvential in timpul unui proiect organizat dupa Agile UP. Fazele de proiect sunt:

  1. Inception. Obiectivul acestei faze este de a intelege cerintele intiale ale proiectului (initial project scope), sa determinam o arhitectura candidata a solutiei software, si de a obtine finantarea initiala (semnarea contractului) si a identifica criterile de acceptanta pentru proiect.
  2. Elaboration.  Obiectivul acestei faze este de a valida o arhitectura optima a solutiei software.
  3. Construction.  Obiectivul acestei faze este de a construi software  functional, iterativ si incremental, adaugind treptat functionalitati care aduc valoare clientului. De exemplu: pentru o aplicatie bancara de tip Internet Banking putem avea in faza de Construction citeva iteratii  care livreaza: consultarea contului online, transfer intre conturi, plati facturi, etc.
  4. Transition. Obiectivul acestei faze este de a valida si instala solutia software in mediul de productie, unde va fi utilizata de catre organizatie sau de un client final.

 

 

Agile UP - Roluri si procese de dezvoltare software

Procesele principale de software engineering sunt utilizate si aplicate in fiecare faza de proiect in mod iterativ, definind activitatile pe care membrii in echipa de proiect trebuie sa le faca pentru a dezvolta, testa si livra software functional care satisface cerintele utilizatorilor. Procesele de software in Agile Unified Process (AUP) sunt:

1 Modelare - Analiza cerinte

Obiectivele acestui rol sunt de a aduna si intelege cerintele de business ale organizatiei, a identifica problema pe care proiectul incearca sa o rezolve si apoi de a identifica o solutie software pentru aceasta problema.

2. Implementation (Dezvoltare software)

Obiectivul acestui rol este de a transforma cerintele si modelele create, in cod executabil si de a face apoi o testare minimala a codului scris, in particular unit testing.

3. Testare

Obiectivul acestui proces este de a evalua si de a asigura calitatea solutiei software. Aceasta include gasirea defectelor, validarea ca sistemul software functioneaza conform specificatilor, si verificarea ca cerintele sunt satisfacute.

4. Deployment (punere in productie -Go live)

Obiectivul acestei faze este realizarea unui plan de instalare, punere in functionare a solutiei software si de a permite utilizatorilor finali accesul in aplicatie.

5. Project management

In metodologia Agile UP, exista rolul de Project Manager care coordoneaza proiectul

Obiectivul acestui proces este de a coordona si facilita activitatile care au loc in proiect. Acesta include crearea de planuri,  mangementul riscurilor, managementul resurselor, alocarea activitatilor, urmarirea progresului, coordonarea activitatilor pentru a temina proiectul la timp, in buget si cu livrabilele realizate in conformitate cu cerintele clientului.

 

 

 

Translated and adapted to Romanian by Trilex with permission of Scott Ambler. Copyright © 2005-2006 Scott W. Ambler

 

Va place articolul?

Share on Facebook
Share on Linkdin