Care sunt cele mai agile metode Agile?

Metode Agile:
SCRUM,  Extreme Programming (XP), Spotify Model

 

Exista a multe de metodologii care se numesc, generic, agile. In contextul de project management agil inseamna flexibil.

Agilitatea unui proiect se traduce in cele din urma in flexibilitatea sa schimbi cerintele dupa nevoile de business, ale clientilor finali.

Exista multe metodologii de proiect. Unele sunt rigide pentru ca cerintele se schimba printr-un proces riguros cu multe aprobari. Alte metodologii de proiect sunt agile pentru ca cerintele se schimba mai usor. Exemple de metodologii agile: SCRUM, XP, Kanban, AUP, Crystal,  DSDM, Spotify  si lista poate continua. Scrum este o metodă Agile de management a proiectelor.

Dar si chiar si aceste metodologii agile sunt diferite prin gradul de agilitate pe care il confera proiectului.

Cu cat o metodologie de proiect are mai putine reguli cu atat proiectul este mai flexibil, mai agil.

Cele mai agile metode agile sunt SCRUM si Xp. Au reguli simple si de multe ori sunt folosite impreuna. Metoda SCRUM este folosita ca un container si Xp ca tehnici de implementare solutii IT. O alta abordare foarte agila este reprezentata de Spotify Model.

Caracteristi metoda SCRUM

SCRUM este o metodă Agile de management a proiectelor.

In plus SCRUM este un proces iterativ si incremental acolo unde cerintele se schimba rapid.

La sfirsitul fiecarei iteratii, echipa de proiect produce un produs (software) cu un set partial de functionalitati, dar care se poate livra la client.

Scrum este o abordare cu principii simple de managemnt de proiect.

In IT se foloseste de obicei cu practicile de Extreme Programming (XP).

Scrum este un proces care imbuntateste comunicarea si cooperarea in echipa.

 Cateva elemente ale metodei Scrum

  • Product Backlog – Un set de activitati/cerinte care descriu ceea ce trebuie făcut şi în ce ordine.
  • Sprint – Durata de implementare. Implementarea unui set de cerinte în iteratii scurte numite sprinturi, cu o durata de maxim 30 de zile
  • Dayli Scrum – O sedinta scurtă de 15 minute, în fiecare zi  în care este discutat progresul efectuat, efortul care urmează şi eventualele impedimente
  • Sprint Planning Meeting – O scurtă sesiune de planificare a sprintului în care vor fi stablite cerintele   ce vor fi incluse în sprint pentru implementare.
  • Sprint Retrospective – O sedinta scurtă de retrospectivă a sprintului în care toţi membrii echipei reflectează asupra sprintului încheiat

Metoda scrum este implementată cu ajutorul echipei de proiect si are un ScrumMaster (nu este echivalent cu project manager). Sarcinaa principală pentru ScrumMaster este de a înlătura problemele ce împiedică echipa să atingă obiectivul iteratiei (sprint).

ScrumMaster-ul  are rolul de intermediar între echipă şi influenţe externe care ar putea distrage echipa de la atingerea obiectivelor.

Detalii despre SCRUM gasiti in Scrum Guide

Metoda Agile Scrum permite organizare proprie a echipei. Pune accent pe necesitatea mutarii în acelaşi spaţiu fizic (colocare) şi pe comunicarea verbală între membrii echipei.

 

SCRUM


 

Terminologie Scrum

Denumirile din Scrum sunt alese in asa fel incat sa realizezi ca Scrum este ceva diferit fata de alte metodologii de proiect.

Scrum Master: Persoana care are rol de facilitator in proiect si trebuie sa inlature problemele care inpiedica progresul proiectului. Nu este echivalent cu un manager de proiect.

Product Backlog: Cerinte produsului software, prioritizate de client (Product Owner)

Sprint Backlog: lista cu cerinte si cu activitatile asociate, care se vor implementa intr-o iteratie (sprint)

Sprint: O iteratie cu o perioadă de maxim 30 de zile în care trebuie implementat un set de cerinte (Product Backlog Items)

SPRINT Burn Down Chart: Progresul zilnic al iteratiei (sprintului )

SCRUM Team: Echipa de proiect, de obicei 3-9 persoane

 

Extreme Programming

Extreme Programming (sau XP) este o metodologie agile de dezvoltare software care defineste un set de valori si de practici care conduc la o calitate crescuta a solutiei software. Aceste practici de dezvoltare software se combina de obicei cu SCRUM.

EXtreme Programming este adresata programatorilor.  Anumite elemente  tin doar de modul de lucru, dar altele tin de tehnici de dezvoltare sisteme IT.  Cateva elemente mai deosebite.

Pair Programming – doua persoane fac programare la acelasi calculator. Unul scrie cod si celalalt verifica sau face arhitectura software. Dupa ceva timp 1-2 ore schimba rolurile.

TDD – test driven development. Dezvoltarea software incepe prin scrierea si executarea testelor.

(User) Story – cerinte scrise in limbaj de utilizator cu un format special.

Extreme Programing insa nu se poate aplica cu usurinta pentru orice proiect. Daca sistemele It sunt complexe pot aparea dificultati la implementare. Mai multe detalii aici la  Agile Alliance

Spotify – metoda agile pentru echipe de proiect cu maturitate mare

 

Spotify are si mai putine reguli. Se ajunge aici treptat, dupa ce ai acumulat cativa ani de experienta de proiecte agile. Avand si mai putine reguli decat Scrum, ofera si mai multa agilitate in proiect. Se pleca de la Scrum si se renunta/ inlocuiesc anumite reguli din scrum.

Terminologia se schimba si ea de asemenea. De exemplu, Squad, in loc de SCRUM Team

 

 

Mai multe
articole

Va place articolul?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
loge trilex training - agile | six sigma | project management | PRINCE2

Training si consultanta

Business Analysis – Project Management – Agile – PRINCE2® – Six Sigma – Certificari

error: Continut protejat !!