Introducere in metodologia Agile Unified Process (AUP)

Metodologii Agile pentru proiecte IT:
Agile Unified Process (AUP) si Rational Unified Process (RUP)

Introducere in Procese Unificate de dezvoltare a aplicatilor software

Agile Unifed Process este o versiune simplificata a Rational Unified Process (RUP).
AUP descrie o abrodare simpla si usor de inteles pentru dezvoltarea aplicatilor software de business folosind tehnici si concepte Agile care sunt valabile si in RUP.
Agile Unfied Process (AUP) aplica tehnici Agile care includ test driven development (TDD), Agile Model Driven Development (AMDD), agile change management si database refactoring pentru a creste productivitatea si calitatea solutilor software.
Aflati mai multe despre managementul proiectelor IT cu Metodologii Agile !  

Figura 1 de mai jos arata ciclul de viata al unui proiect de dezvoltare software organizat dupa Agile Unified Process (AUP) the AUP. 
Fata de RUP numele specializarilor sunt putin diferite.
De exemplu Modelarea (Model discipline) este echivalenta in RUP cu procesele de Business Modeling, Requirements (cerinte), Analysis & Design. 

Figura 1. Ciclul de viata al unui proiect software cu Agile Unified Process (AUP).

 

Fazele de proiect cu Agile Unified Process (AUP)

Fazele sunt parcurse secvential in timpul unui proiect organizat dupa Agile UP. Fazele de proiect sunt:

  1. Inception. Obiectivul acestei faze este de a intelege cerintele intiale ale proiectului (initial project scope), sa determinam o arhitectura candidata a solutiei software, si de a obtine finantarea initiala (semnarea contractului) si a identifica criterile de acceptanta ale participantilor in proiect.
  2. Elaboration.  Obiectivul acestei faze este de a valida o arhitectura optima a solutiei software.
  3. Construction.  Obiectivul acestei faze este de a construi software care este functional, intr-un mod periodic si incremental, adaugind treptat si livrand functionalitati care aduc valoare clientului. De exemplu: pentru o aplicatie bancara de tip Internet Banking putem avea citeva iteratii in faza de Construction care ofera treptat clientului final functionalitati din ce in ce mai atractive: consultarea contului online, transfer intre conturi, plati facturi, etc.
  4. Transition. Obiectivul acestei faze este de a valida si instala solutia software in mediul de productie, unde va fi utilizata de catre organizatie sau de un client final.

 

Agile UP – Mod iterativ de dezvoltare

 

Procesele principale de software engineering sunt utilizate si aplicate in fiecare faza de proiect in mod iterativ, definind activitatile pe care membrii in echipa de proiect trebuie sa le faca pentru a dezvolta, testa si livra software functional care satisface cerintele utilizatorilor. Procesele de software in Agile Unified Process (AUP) sunt:

 

1. Model (Modelare). 

Obiectivul acestui proces este de a aduna si intelege cerintele de business ale organizatiei, a identifica problema pe care proiectul incearca sa o rezolve si apoi de a identifica o solutie software viabila pentru aceasta problema.

 

2. Implementation (Dezvoltare).

Obiectivul acestui proces este de a transforma cerintele si modelele create in cod executabil si de a face apoi o testare minimala a codului scris, in particular unit testing.

 

3. Test (Testare). 

Obiectivul acestui proces este de a evalua si de a asigura calitatea solutiei software. Aceasta include gasirea defectelor, validarea ca sistemul software functioneaza conform specificatilor, si verificarea ca cerintele sunt satisfacute.

 

 

 

4. Deployment (Instalare). 

Obiectivul acestei faze este realizarea unui plan de instalare, punere in functionare a solutiei software si de a permite utilizatorilor finali accesul in aplicatie.

 

 

 
 

5. Configuration Management (Managementul Configuratiei).

Obiectivul acestui proces este de a asigura in mod organizat, controlat accesul la livrabilele din proiect. Acesta include nu numai urmarirea versiunilor livrabilelor (documente, fisiere sursa, etc) dar si managementul schimbarilor.

 
 

5. Project Management. 

Obiectivul acestui proces este de a coordona si facilita axctivitatile care au loc in proiect. Acesta include mangementul riscurilor, al resurselor, al oamenilor, alocarea activitatilor, urmarirea progresului coordonarea activitatilor pentru a temina proiectul la timp, in buget si cu livrabilele realizate in conformitate cu cerintele clientului.

 

 

 
 

6. Environment (mediul de dezvoltare, instrumente).

Obiectivul acestui proces este de a a crea mediul necesar pentru echipa de proiect pentru derularea proiectului din punct de vedere al proceselor de dezvoltare software, al standardelor si instrumentelor (hardware, software, etc).

 

 

 

Translated and adapted to Romanian by Trilex with permission of Scott Ambler. Copyright © 2005-2006 Scott W. Ambler

Mai multe
articole

Va place articolul?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
loge trilex training - agile | six sigma | project management | PRINCE2

Training si consultanta

Business Analysis – Project Management – Agile – PRINCE2® – Six Sigma – Certificari

error: Continut protejat !!